VHF-ANTENNIN LIITINVAURIO
Tarkistaessani maston huippua ja isonpurjeen nostimen kehrän kuntoa totesin, että antenninjalan koaksiaalikaapelin liitin oli pettänyt ja irronnut.
Kysyin venesähkö- ja elektroniikka FB sienällä, että tunteeko kukaan kyseistä liitintyyppiä ja mistä voisi uutta lähteä etsimään?
Vastaukset oli pääosin hyviä ja osassa niistä kiinnitetiin asiaan laajemminkin huomitota. En ollutkaan ymmärtänyt, että mastoon on laitettu enemmän GSM-antenni, kuin spesifisesti Meri-VHF aallonpituuksille tarkoitettu!
Samalla moni ehdotti palstalla antennin uusimista sekä maston kaapeloinnin vaihtamista. Huh Huh. Homma taitaa lähteä lapasesta. Tosin FB kavereiden kommentit oli perusteltuja. Ikääntyminen yms.
Päätös on tehty, että vähintään antenni ja sen liitos uusitaan välittömästi. Seuraavaksi maston koaksiaalikaapelin tarkastukseen...
....Tarkemman tarkistelun perusteella maston huipussa on kaapeliin tehty kaksi liitosta BNC ja FME!?! Lisäksi kaapeliläpivienti oli tiivistetty varmaan SIKA291 massalla, joka oli 10v auringonpaisteessa jo selkeästi hapristunut. Sikamassan varovaisen poistamisen jälkeen näkyi, että hieno VHF-antennikaapeli oli päässyt pahasti nirhautumaan sekä maston huipun läpiviennin kohdalta että maston juuren läpiviennin kohdalta.
Päätös tehtiin siltä samoilta seisomilta, että uusitaan myös kaapeli!
Kuva: Tilanne mastolla joulukuussa 2020. Vedonpoistimena mahdollisesti toiminut Sikaflex oli kuivunut ja lähti hyvin irti |
Kuva: RG213 VHF-antennikaapeli oli vaurioitunut myös maston juuren läpiviennin kohdalta ja siihen oli tehty kutistesukalla korjauksia. |
Kuva: Kaapelin poisvedon yhteydessä muurarin linjalangasta toinen vetolanka uutta kaapelia varten. Harmaa vetolanka olikin entuudestaan suojaputken sisällä. |
Kuva: Ylimääräinen BNC-liitin paljastettuna maston huipussa, juotettu ja puristettu liitin oli myös löysällä. Liittimessä kullattu piikki ja sen juotos oli hyvässä kunnossa |
Katselmuksen yhteenveto: kaapelissa ylimääräinen liitos huipussa, väärän mallinen VHF-antenni ja kaapelin ylä- ja alapää vaurioitunut.
Eli antenni ja kaapeli vaihtoon! Vedin kaapelin nollakelissä pois mastosta. JohnMastilla on kaapeliputki maston sisässä. Sidoin muurarin linjalangan kaapeliin ja vedin kaapelin mastosta. Hyvin meni ja lanka jäi putkeen jo siellä olevan elämänlangan kanssa.
Kotona tutkin myös maston alapään liitoksen kuntoa ja aika hapettunut liitos oli. Ytimen kaapelia ei oltu tinattu kiinni kuten alla esitetyssä kuvassa näkyy. Liitos näyttää myös hieman pikaisesti tehdyltä.
Kuva: Maston alapään kaapeliliitos. UHF-Urosliitin, puristusmallinen. Hapettunut. Ei ole ihan ohjeiden mukaan tehty? |
1. ANTENNIN VALINTA
Siltojen alta menemisen kanssa on aina tiukka paikka, eikä haluaisi ostaa uutta antennia, jokaisen alituksen jälkeen ;)
FG331 esitteen perusteella maston korkeus on 15.8m ja Windex sekä tuulimittari tuovat lisää korkeutta ainakin 20 cm lisää. Arviolta 16m. Toinen juttu on, että paljonko maston jalka on vedenpinnan alapuolella?
Tuon ylemmäksi ei haluaisi mennä, koska moni silta on rakennettu ja merkitty 16m alituskorkeudelle.
Tämän seikka puhuisi sen puolesta, että toimisiko nk tumppi-antenni, kuten Glomexin RA111 0,14 m tai Scout KM-10 VHF Antenni lasikuitu 0,18 m (7")
Antennien spexejä:
Scout KM-10 Glomex RA111
Frequency 156-162 MHz 156/162 MHz
Impedance 50 ohm 50 ohms
SWR ≤ 1,3 at 156,8 MHz
Impedance 50 ohm 50 ohms
SWR ≤ 1,3 at 156,8 MHz
Electrical length 1/2 λ
Polarization Vertical Vertical
Gain Unity Gain
Gain ave 1dB
Polarization Vertical Vertical
Gain Unity Gain
Gain ave 1dB
Max power input 50 W 50W
DC Ground Yes
Whip material Fiberglass
Connector SO 239 SO239
Mounting Stainless steel bracket
Length 18 cm (7”) 140mm/5''
Weight 0,16 kilo 0,22kg
DC Ground Yes
Whip material Fiberglass
Connector SO 239 SO239
Mounting Stainless steel bracket
Length 18 cm (7”) 140mm/5''
Weight 0,16 kilo 0,22kg
Valitsin Scoutin antennin.
2. KAAPELIN VALINTA - Aircell7
Pois vedetty kaapeli on tyyppiä RG213, joka on hyvälaatuista. Palstalla ammattilaiset kehuivat 50 Ohmin AirCell7 kaapelia, jonka vaimennus on 7,2 dB/100m( 144 MHz, +20˚C). Verrattuna 8,5 RG213 kaapelille. puhumattakaan perus RG58-kaapelille, jonka vaimennus on 17,8 dB. Pistin myynti-ilmon vanhasta kaapelista FB-seinälle. Meni heti kiertoon pienempään veneeseen.
Tilasin uuden kaapelin Paratronikista ( https://www.paratronic.fi/ ). Samalla ostin valmiin liitoksen maston yläpäähän antennille (UHF-urosliitin). Tuo liitos joutuu eniten säälle alttiiksi, joten uusi kaapeli on arkoitus vetää sitä kautta ja itse tehdä ja juottaa maston alapään liitos. Paratronicin sivuilla on myös selkeät ohjeet liittimen asennukselle tarkkoine mittoineen. Paratronicin sivuilta löytyi myös eri koaksiaalikaapeleiden vertailutaulukko.
Kuva: Eloisan joulupaketti nr.15 - Paratronicilta nopea ja hyvä toimitus kahdessa arkipäivässä! Aircell-7 kaapeli, johon UHF-urosliitin on asennettu valmiiksi 6 € lisähintaan. |
Tilasin samalla Paratronicilta myös UHF-liittimille sopivaa kutistesukkaa ja itsevulkanoivaa teippiä, jolla on aikomus tehdä maston huipun läpiviennin tiivistys.
3. LIITTIMIEN VALINTA
Eloisan sisällä, maston jalalle tulee AIS- laitteelta RG58 kaapeli. Liittimet ovat UHF- tyyppiä.
4. ASENNUS
Antennin mukana tullut RST-tuki ei sopinut sijoituspaikkaansa sellaisenaan. Piti sovituskeikan jälkeen käydä nakertamassa siitä kulma pois.
Kuva: antennintukijalan sovitusta. Voiko mikään sopia suoraan venehommissa!?! |
Liittääkö antennin tukijalka ruuvilla vai niitillä oli seuraava kysymys? Valitsin kiinnitystavaksi kaksi Monel-niittiä sekä vanhan tuubinjämän SIKA 291- tiivistemassaa estämään alumiinin ja RSTn välisen sähkökemiallisen parin eli korroosion. SIKA-hommat ovat yleensä sottaisia ja olivat sitä myös tälläkin kertaa.
Kuva: Niitti vai ruuvi ja kierteet mastoon? Monel- niitti jatkoon. |
Onnekseni sain päteviä avustajia tukijalan asennukseen ja kaapelinvetoon uuden vuoden aattona 2020. - Puosua ja Försti tulivat jeesimään!
Kuva: Kaapelinveto on joukkuelaji! |
Lämpöä oli asennuspuuhissa noin 2 astetta plussan puolella, joten SIKA-tiivistemassatuubin piti olla taskulämmintä ja siten helppoa levittää. Tiivistemassan lujuudelle ei paljon lasketa. Niittaus pitää jalan paikallaan.
Kuva: SIKA- tiivistemassa sottaa helposti |
Kuva: Mastonhuipun tukijalan asennus valmis ja kaapeli vedetty |
Mastonjalan kiinnityksen jälkeen pitää täyttää ylimääräiset reijät tiivistemassalla ja tehdä vedopoisto myös kaapeleille. Vedonpoisto oli tehty SIKA-tiivistemassalla. Ajattelin tehdä saman kunhan ulkolämpötilat taas keväällä sen mahdollistavat.
Samalla pitää katkaista maston alapään kaapeli sopivan mittaiseksi ja asentaa siihen UHF-liitin.
5. VENEEN SISÄPUOLINEN KAAPELOINTI ja sen MODERNISOINTI
Paratronicin lähettämä UHF-liitin oli pro-tasoa ja asennusohjeet myös selkeät. Kuorintaa, asennusta, signaalikaapelin pään tinausta ja avolenkeillä puristusholkki kiinni. |
Tulevaisuuteen jää vielä kaapelin uusiminen maston jalalta AIS-laitteen splitterille. Jos tuo on ylipäänsä tarpeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.